Ja fa temps, en aquell escrit sobre el raïmet de pastor, quedava en l'aire el terme "caspinell". Nom que engloba en la nostra zona diferents especies del gènere Sedum, amb l'excepció del Sedum sediforme que rep també el primer nom popular comentat, i que normativament seria crespinell, derivat de cresp (arrissat). Per tot això i més, he pensat que seria una bona idea fer un repàs dels que es crien per ací. Anem!
El Sedum dasyphyllum podem trobar-lo creixent en clavills a les fronteres de les cases, en teulades i fins i tot espontani en macestes com esta. És el mes comú dins els pobles. Les seues fulles són d'un verd-grisós, carnoses i cobertes de pelets. En aplegar el moment de florir es cobreix, fins desaparèixer, de flors blanques amb estries en forma d'estrella. La foto no és molt bona, la majoria ja estaven tancades, i no sé si podreu distingir-ho tot bé.
Sedum album, pel color blanc de les flors blanques estrelades de cinc pètals, imagine. És més rar al poble, però prou comú a màrgens i camins no coberts per molta vegetació. Les seues tiges són més dures i les fulles cilíndriques allargades, com punxegudes. Este en particular té una tonalitat rogenca a la punta que el fa prou atractiu. Per això que me'l maig portar cap a casa.
Sedum acre, este és més difícil de trobar. Almenys per a mi, ja que sols l'he vist al cim de la Solana i al Castell de Calp. Les fulles grosses, el·líptiques i densament apretades a la tija. Les flors són d'un groc intens.
Fins ací el repàs als altres "caspinells" de la comarca. Trobe que no me n'he deixat cap, però si algú en coneix algun més o sap d'algun nom en particular, ja sap. Ah, se m'oblidava dir que tots florixen pel mateix temps, finals primavera/inici estiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada