dissabte, 27 d’agost del 2011

Buganvilla

La buganvilla (Bougainvillea glabra) és una enfiladissa que ens alegra tot l'estiu, i part de la tardor i hivern si les temperatures li ho permeten. Originària de Brasil, el nom li ve en honor de l'Almirall Louis Antoine (1729-1811), Compte de Bougainville, qui va fer la volta al món. I segons pareix eixe va ser mèrit suficient per dedicar-li una planta, segur que hi ha alguna altra raó.

2011_08260007.JPG

Les flors s'agrupen en ramell a les puntes de les rames. Segur que algú dirà, la de la foto no en té moltes. Ja, es que, a banda de que patix un poc de sequera, tots els anys li faig una poda ben forta, que sinò forma una botja impenetrable. De tota manera, la podeu o no, sempre es recomana per a que continue florint bé el tallar les puntes ja florides per dalt de l'ultim brotador no florit.

2011_08260004.JPG

En realitat, si vos fixeu, el que pareixen flors són realment tres bràctees (fulles modificades) que envolten les tres verdaderes i minúscules flors (de color blanc).

2011_08260003.JPG

Altrament, aneu amb compte amb ella quan vos acosteu, que té unes punxes de mida. Ja diuen que la major de les coses boniques al final sempre acaben fent mal.

2011_08260008.JPG

Fins ací el missatge de hui. Ara vos deixe que me'n vaig a plantar les creïlles, si fa uns anys que ja plante les de collir en primavera ara vaig a provar amb les de l'hivern, que demà és la lluna nova. Al desembre vos diré.

3 comentaris:

Carla ha dit...

Vaja, no m'haguera pensat mai q eixa floreta estiguera dins..i menys q tinguera punxes!!
Aixina que has plantat creilles? jo n'he vaig menjar ahir torrades per a dinar i boníssimes!

de ha dit...

Be ja menjarem creilles. Ja m´agarda a mi la buganvilla, recorde que a la placeta del Convent, al raco de casa Feliu, hi havia una que pujava fins a la teulada dels frares. Per tant,cuant veig una i fins i tot de molts variast colors, ara, abans eren momocolors, recorde aquells temps. No en tinc a casa perque ...no volen. Tinc un dubte,les floretes on fan cap, mes clar, quant cuen qui les arreplega?. Per aixo no en tinc.

Vicent L. ha dit...

Veig que tots coincidim en que fa unes flors molt bé, però compte al acostar-se.
Ja vorem si pose una parà al mercat, ja vos diré.