dijous, 11 d’agost del 2011

Bajoques de careta i palometes.

Este diumenge estava jo fent de manobre, mirant d'arreglar uns xicotets desperfectes al mur que rodeja el xalet, i en girar el cap vaig veure que hi havia molt de moviment a les bajoqueres de careta (Vigna sesquipedalis) que tenia al costat. Estes, com la majoria sabreu, tenen el costum de pujar cargolant-se per les canyes que els servixen de suport, formant una xicoteta bardissa. No cal que diga tampoc que tenen molts usos a la cuina.

2011_08090009.JPG

Tenen flors grans, que una volta fecundades, donen lloc a una bajoqueta que anirà allargant-se cap a baix poc a poc, quasi sempre mantenint la flor seca a la punta, com si d'un xicotet calcetí es tractara. Seran fredolines?

2011_08090010.JPG

Ja m'he despistat una altra volta, torne al que anava. La cosa és que hi havia moviments al voltant d'elles: el vol nerviós d'unes palometes. Jo em pensava que anaven buscant les flors i quina sorpresa em vaig endur al llegir que el que volien era pondre els seus ous. Què cotxines! No ho creieu, mireu una ací pillada "infraganti", l'ou és el puntet blanquet baix d'ella.

2011_08090007a.jpg

Resulta que la Lampides boeticus, que és així com s'anomena la nostra co-protagonista, pot trobar-se tot l'any a les nostres terres i és habitual veure-la rondant plantes de la família de les lleguminoses o fabàcies, de les que s'alimentaran les orugues que eixiran dels ous.

2011_08090004a.jpg

Ara amb les ales obertes, perdoneu la qualitat de la foto, però és que la càmera va tindre un "lapsus". Hi ha prou diferència d'un costat a l'altre, no?

2 comentaris:

de ha dit...

De manobre?. Estan pitjor les coses del que creia. Vaja que estas en tot. Caçar la palometa en el moment de la posada del feliç ou què eixiran les maleïdes erugues "roedoras". Enhorabona. Espere que la producció de bajoques no s'altere per la popularitat d'eixir fotografiades en el teu blog. Gràcies per seguir-me i fer-ho públic en el teu blog. Un abraç i avant.

Vicent L. ha dit...

Estan prou malament, per això que hi ha que tirar-se a tot.
Això de l'ou, de la palometa, va ser tota una casualitat descoberta a posteriori. Quasi al mateix temps que les "roedoras" començaven a deixar vore els primers "desperfectes".
Trobe que no tindran la sort d'aplegar a la popularitat de la Paris Hilton, però qui sap.
Records.