dijous, 13 de setembre del 2012

Bajoques de careta

2011_08090010.JPG

"Si l'any passat ja va parlar d'elles!", dirà algú. Sí, però sols de refiló. Per això he pensat que seria una bona idea dedicar-los una entrada sencera. Au, anem! Les bajoques de careta es planten entre el final de la primavera i l´inici de l'estiu. A banda d'enrecordar-se'n de regar-les de tant en tant no tenen moltes més complicacions. Germinen ràpidament i prompte provaran d'enfilar-se, rigant cap a l'esquerra, a la primera cosa que troben, motiu pel qual cal tenir a punt unes canyes per tal d'ajudarles a fer xicoteta bardissa, que sobreviura fins la caiguda de les temperatures a la tardor.

2012_09070017.jpg

En molts cassos les bajoques segueixen conservant la flor seca a la seua punta mentre van creixent. No sé si per pereoses o per fredolines. Què penseu vosaltres?

2012_09070018.jpg

"I això de bajoca de careta d'on ve?", preguntarà algun altre. Molt senzill, un dels dos gèneres que es cultiven a la nostra terra (Vigna unguiculata, esquerre) és de llavors blanques amb un rodal negre just en el punt per on s'unien a la bajoca, el que li dona l'aspècte d'ull o cara. L'altra varietat és de llavors rogenques (Vigna sesquipedalis, dreta), però conserva el nom en parèixer-se tant les bajoques. Esta última és la que sembre jo. El cognom "sesquipedalis" fa referència a que les bajoques normalment són d'un peu i mig de llarg o, el que és el mateix, uns 45 cm.

2012_09070000_bajoques.jpg

El seu origen podria situar-se en el Sud-est asiàtic, havent passant en temps remots a l'Índia i d'allí a les cultures del Mediterrani, com per exemple els antics grecs. La resta de bajoques que coneixem (p.e. garrofó i fesols) no aplegarien ací fins el descobriment d'Amèrica. No dic res de com cuinar-les, segur que cadascú té la seua forma preferida: junt a l'arrós, bullides, amb trossets de pernil, ...

4 comentaris:

Josep ha dit...

Hola, mira aquest catàleg, et pot agradar
http://breu.bulma.net/?l15126

Vicent L. ha dit...

Gràcies Josep, està molt complet.

Unknown ha dit...

Algú sap on trobarles x Barcelona? Tota la meua familia es valenciana pero per ací no les trobe!!

Vicent L. ha dit...

Ja he vist que l'adreça del catàleg que va deixar Josep no està activa.
És complicat, perquè és una d'eixes llavors que passa de mà a mà.
Si no les trobes, deixa el teu email ací (no es publicarà)i parlem.