dimarts, 6 de gener del 2015

Nadaletes noves - regal de Reis

Com un xiquet que no pot esperar a obrir el regal, així estic jo amb el grapat de nadaletes o nadales que em vaig comprar a finals de la tardor. La majoria són clàssics, o almenys això diuen.
La primera a florir ha sigut la "Chinese Sacred Lily", que s'assembla molt a les d'ací però amb la copa un poc més gran i els pètals més rullats.


La segona, el que li està costant és ľ"Erlicheer". Segons diuen és un doble espectacular. De moment a esperar.


De la resta, la majoria a l'igual que aquestes són variacions de Narcissus tazettta, haurem d'esperar a veure com s'aclimaten després del viatge des d'Itàlia. Segurament totes, les que proven, donaran el millor a partir de l'any vinent.
I em falta saber també si entre elles en ve alguna "extra" com l'última volta que en vaig comprar a l'estranger.

8 comentaris:

Nemorino Grataculs ha dit...

Bon dia i bona hora Vicent!
Saps? Aquest racó teu sempre m'ha donat aquella sensació que em ve quan passejo vora les cases i miro de reüll els jardins, dissimulant, per allò de no molestar per ficar l'ull on no és meu.
Però, vet aquí, que en el teu racó m'hi paro, em quedo mirant i llegint-te en valencià.

Això de les nadaletes m'ha agradat i cridat l'atenció. No coneixia pas l'existència d'aquest mot, menys encara que fossin narcisos i, mira que en l'anterior tardor vaig plantar-ne a quilos, juntament amb uns gladiols que vaig conèixer gràcies a tu, els tristis.
Però, aquests narcisos meus, comencen a florir a partir de la darrera setmana de febrer i els gladiols m'ensumo que no son els gladiols de Sant Valentí, més aviat, els del teu company de ses illes, el tristis concolor. Estic esperant la floració d'enguany per a confirmar-ho.

Ja n'he parlat massa... Explique'm, Vicent, més sobre aquestes nadales teves, m'agraden molt els narcisos i, si són florits ja per nadal o entrant l'any, encara més! Llegint aquesta entrada em vull preparar una comanda per a la propera tardor.

Salut!

Josep.

Vicent L. ha dit...

T'agraisc els elogis Josep.
La veritat és que a mi em va passar al revés, no vaig descobrir que es deien narcisos fins que no vaig començar a consultar el llibres. Ací a ma casa sempre els hem donat eixe nom, tal vegada perquè les del terreny sempre han florit per eixa època. Ara, amb açò del canvi climatic, sembla que van retardant-se.
Dis-me, quines varietats plantares l'any passat? Des d'on m'escrius?

Nemorino Grataculs ha dit...

Doncs, t'escric des de la comarca del Vallès Oriental, tocant a Granollers i en zona climàtica 9b.

Vaig plantar-ne només dues varietats: Golden Harvest i Finland però, ja estic mosca perquè els Golden no han emergit i em temo que he perdut els centenars que vaig plantar. I els Finland no estan sortint pas tots, ainss!!

Així doncs, veig que les nadales que m'has descobert pertanyen al grup dels tazetta però jo relaciono aquests amb els Paperwhites (potser estic equivocat) i no en tenia ni idea sobre la seva floració primerenca. Sospito que no tots ho fan.
Les teves nadales valencianes (no sé si aquí, a Catalunya, en tenim) cóm es diuen? Ho dic per començar a mirar, cercar informació, comprar...

Apa.

Vicent L. ha dit...

Hola Josep,
Vaig a intentar aclarir-te un poc, des de l'"amateurisme" açò de les nadaletes.

Els narcissos es divideixen en 13 divisions i una d'elles és la dels tazetta, que que tenen la copa en forma de tassa. Per tant el Paperwhite no seria més que un membre més d'aquest grup.
A banda d'això dins de cada divisió cada "cultivar" pot ser, segons florisca, primerenc-intermedi-tardà. O inclús ultraprimerenc, com el menut N. serotinus que florix pel setembre.

Els tazetta bàsics de tota la vida (blanc i blanc/groc), per a mi, no és compren. Sempre han crescut naturalment pels camps i d'ahí han parat als jardins. La resta que he anat comprant, deprés d'algun desastre, han sigut també tazetta i de florida primerenca. Per què, diràs tu? Perque la resta de divisions normalment tenen el seu periode vegetatiu més cap a la primavera, ajustat per a climes d'USDA més baix o necessiten més atencions, cosa que el meu jardí "de supervivència" no pot donar-los. Quan ells estaran en pleno, és quan començarà la calor i la necessitat d'aigua.

Comprar. Desgraciadament el que podem trobar en les tendes d'ací ve marcat pels grans comerciants holandesos, que poc els importa si són ajustats al nostre clima o estan venent-se en l'època correcta de l'any. Jo he comprat els meus per internet des de França i Italia, sempre buscant que foren primerenc. Així i tot, cada "cultivar" té el seu punt i a voltes fallen a l'hora de florir.

Espere haver-te ajudat un poc. Pots mirar dins l'apartat Bulboses d'hivern i tardor per veure més entrades sobre les nadaletes.

Ah, se m'oblidava. He estat mirant i els que plantares tu son de creiximent més tardà. Tin paciència.

Salut!

Vicent L. ha dit...

Molt interessants els teus blogs. Vaig a incloure-los en la llista del blog.

Nemorino Grataculs ha dit...

Què tal Vicent!?

Què n'és de diferent aquest serotinus!

Sí, ja he estat veient que els tazetta pertanyen a la divisió vuit. Em pensava que aquest grup eren tots de tipus Paperwhites i que s'utilitzaven com a cultiu forçat a dins de casa. Es cosa de llegir informació de massa del nord. Així que, tots aquests anys els havia ignorat, no em cridava gens l'atenció un cultiu interior.
Navegant, he vist que la nadaleta podria ser Narcissus tazetta subsp. tazetta i d'altres subespècies però el mercat els tracta com a narcís de col·leccionista, doncs, són rars i cars. No he tingut èxit en trobar llavors; em centraré en les varietats més comercials.

Em llegiré les entrades que tens amb l'etiqueta Bulboses d'hivern i tindré paciència amb els meus narcisos però, m'ensumo que no van gaire bé. Dels errors se n'aprenen.

Respecte dels blocs... El de roses trobo que està molt bé. No és meu, hi participem uns quants aficionats al cultiu del roser, tot i que, jo ja fa massa temps que no hi escrit. Ho hauré d'arreglar això :)
I en l'altre bloc ja no hi escrivim.
Per cert, si el teu jardí és sec, que no tens sistema de degoters, t'agradarà molt un bloc d'una altra companya d'afició jardinera. I si no és sense rec, el jardí, també. És una noia de Querol, Tarragona:

El jardín de Bemi

En el Facebook també hi ha pàgines de la colla jardinera que ens coneixem d'internet. Si tens curiositat te les penjo.

A reveure.

Vicent L. ha dit...

No et dic res, però igual esta primavera-estiu faig reorganització d'algunes nadaletes d'eixes del terreno, de la groga (la primera) i de la blanca (la primera) , i igual te'n puc enviar alguna.

Interessant el bloc, me l'apunte. El meu no té degoteix, però sí, quan puc, li passe la manguera.

I sí, passa'm eixes adreces del facebook.

Gràcies i ànim.

Nemorino Grataculs ha dit...

Gràcies per l'oferiment Vicent. Però, jo sóc més de fer taques grans, de plantar en massa quan es tracta de narcisos. Si sabéssim que les seves llavors són fèrtils sí que t'ho acceptaria, quan te n'anés bé. D'aquesta manera, amb paciència jardinera, els aniria multiplicant.

Merci de nou.

Salut!