Hui, segon dia de Nadal és bon dia per parlar d'un clàssic dels nostres camps, les nadaletes. Encara que les varietats silvestres que podeu trobar per ahí comencen a florir ara, n'hi ha d'altres que ja ho han fet. La primera, el N. serotinus, propi de zones costaneres. Els meus els vaig rescatar d'un solar proper al meu xalet a Dénia. El veureu en flor en começar octubre.
I després el Paperwhite i un altre que vingué junt a este primer que no sé quin híbrid serà.
Botanicament, el gènere Narcissus és part de la família Amaryllidaceae, siguent el territori de la Península Ibèrica la seua àrea de distribució natural. Açò no té res que veure amb els híbrids i el moviment associatiu que hi ha al seu voltant, ja que tot es desenvolupa en països de més al nord o als EEUU. Que anem a fer.
Sobre el seu cultiu algunes notes, volen Sol (almenys una part del dia), si estan a l'ombra no floriran. I si aneu a comprar-ne, tingueu en compte l'època de floració (els tècnics en diferencien fins a 4). Les dos primeres son les millors per al nostre clima. La resta començaran el seu creixement quan ací ja faça calor i no donaran bon resultat. Ah! No talleu les fulles fins que no es sequen, estan ajudant al bulb a prendre nutrients, per preparar-se per l'any vinent.
Powered by Zoundry Raven
4 comentaris:
hola: Soc de Denia i m'ìnteresen les nadaletes. Dius que les vaes trovar a un camp . Jo he localizat a un solar unes quantes plantes; la meua pregunta es: quan es poden traure de terra el bulbos? ara que estan florint, quan es sequen les fulles...?
Gràcies.
Amarc
Hola.
L'ideal seria traure-les quan hagen perdut les fulles. Però si tens por de no trobar-les després, a mi m'ha passat, pots arrancar-les ara mateix
(procurant de respectar les arrels). Pot ser que l'any vinent no florisquen, però almenys ja les tindràs a casa.
Espere haver-te ajudat.
Hola, fa temps que tinc nadaletes i sempre han florit pero fa 4 anys les vaig tindrer que desenterrar perque anava a fer un canvi en la jardinera, però vaig oblidar tornar-les a plantar, les vaig tindrer un any fora de la terra, pero en un lloc fosc i sec. A l'any vinent les vaig tornar a plantar i d'aixo fa ara 2 anys i no han tornat a fer flor. el lloc es practicament el mateix, tan sols un metre mes enllà ¿Que puc fer?
Hola, a veure si puc tirar-te una maneta.
Sense dubte el problema ve de l'hivern que no les vares plantar. Encara que estigueren en un lloc fosc i sec, de segur que reaccionaren amb la baixada de les temperatures, activant-se i consumint part de l'energia acumulada. Ara, fins que no es carreguen de nou no tornaran a florir (com si foren piles recargables). Què fer? El que has fet sempre: Sol (a l'ombra no florixen), aigua i si vols unes boletes 15-15-15 o nitrofoska.
També es cert que l'hivern tan suau que tenim no està ajudant a algunes varietats.
Acabe amb un consell casolà. Per saber si una ceba ja pot estar en condicions de florir jo mire l'amplada de la fulla, normalment ha de ser d'un dit.
Espere haver-te servit d'ajuda. Ja em diràs com queda la cosa.
Publica un comentari a l'entrada