dijous, 22 de juliol del 2010

Maleïdes orugues

Arribats a estes altures de l'any es hora d'anar revisant els rosers de tant en tant. No per l'oïdi (eixa és una altra història), sinó per les orugues que es mengen les fulles. Estem parlant de la falsa oruga del roser (Arge rosae). I que em perdonen els puristes de la llengua, sé que el correcte és dir eruga, però que voleu que vos diga. Jo sempre he dit oruga i oruga es queda.

2010_07190020.JPG

Si un s'encanta un poc, de la foto de dalt pot passar en pocs dies a la de baix. I és que tenen un un apetit voraç pels brots tendres, podent deixar un roser pelat a les puntes en un no res. Clar, han de fer-se grans de pressa, i de veritat que ho fan, més de pocs mil·límetres a un centímetre en res. Mireu-les ahí rosegant.

2010_07190023.JPG

Reconec que un hauria de buscar primer els punts on la mare posa els ous i d'on elles començaran la seua activitat destructiva (la taca o tall allargat i fosc del tronc). Però, per desgracia sempre fem tard, són tan menudes que costa detectar-les. Per sort el remei és fàcil, una passadeta del flit (l'insecticida de casa) i prou. Cal anar amb compte de no fer-ho directament a les fulles, millor fer com una boira al voltant d'elles, per no cremar-les. I d'esperar al tardet, la combinació amb el Sol de vegades pot ser fatal.

10 comentaris:

Belen ha dit...

I si no digues cuc. Jo crec que també en tinc de cucs d'eixos....ai es que els rosers donen molta feina...
Vicent disme com he de fer les rametes de la endless summer....

http://elbloogdevicentdaigues.blogspot.com/ ha dit...

Interessant la solució del flit, sempre pensant amb productes mes sofisticats, i resulta que tens a casa la solució.
Tan be m´agrada el comentari sobre la denominació oruga i eruga. Cal de tant en tan dona li al idioma algo de canvi.

Vicent L. ha dit...

@Belen: ui si en donen i ara a l'estiu més encara, que vaig a dir-te que no sàpigues.
Bona idea això del cuc.

@Vicente I. = sí perquè vas a la tenda i et venen tres o quatre coses que et costen a saber quants euros. I resulta que compres un flit de dos euros o menys i tens per a casa i jardí. També va molt bé per als polls (eixos que xuplen la saba als ulls. I damunt és més ecològic, normalment estan fets en base a piretrines.
De l'idioma, es veritat que es una cosa nascuda de poble i en constant evolució, tampoc no cal encabotar-se.

Belen ha dit...

Aixo dels esqueixos esta fet Vicent. M'envies la teva adressaun altra volta per E-mail perfa?

un jardi per menjar-se'l ha dit...

Hola!. Ja ser que el flit potser són més ecològics perque estan fets de piretrines , però també de molts altres components, tb. se que els aerosols avui en dia ja no porten gasos que afectin l'ozó. però sempre queda l'envàs per reciclar. Perque no utilizeu sistemes més naturals, com són: l'aplicació de te de compost o aplicar materia organica com palla o compost al peu del roser en una capa de 3-5 cm de gruix. No seran rosers perfectes, però gairebé, si feu una bona poda i reg, lluiran molt més, afegireu diversitat i per tant control natural de les plagues, tots necessiten alimentar-se. El flit controlarà tots els insectes i crearem un desequilibri, que serà més dificil de restituir.

Vicent L. ha dit...

Realment el tema dels residus és complicat. I es que la indústria no fa res per solucionar-ho, molt d'"usar y tirar" amb l'excusa del consumidor poca cura amb el medi ambient.
Provaré això que dius del compost amb uns rosers a vore com va la cosa. Enlloc de palla podré gastar les restes de la sega de la gespa? Em pareix que es compacta massa i no deixa respirar la terra.

Anònim ha dit...

Hola un jardi per menjar-se'l...

No sé que és "te de compost". Si que entenc que aplicant-ho a la base deus crear una base que canvia l'acidesa del terra... ?

No se pot aplicar algun tipus d'acid no nociu per la planta. No sé llimona, o vinagre blanc? Hi faria algun efecte?

Moltes gràcies
Mateu

Vicent L. ha dit...

Encara que la pregunta no va referida a mi, faig un apunt.
De baixar el pH d'un jardí, es podria fer, però no sabria dir-te ara.
Però, per exemple, a les hortènsies que tinc en maceta, una volta al més (a banda de deixar un dia l'aigua en la regadora per a que perga el clor) li pose un xorret de vinagre blanc per a baixar-li al pH. Ací l'aigua és molt dura i a elles no els va bé.

Teresa ha dit...

I pels rosers que tenen orugues pot anar be el sofre?

Vicent L. ha dit...

No ho sé, si ho proves ens dius.