dissabte, 12 de desembre del 2009

Euphorbia ingens. Una de lletreres.

Ai, espereu a veure si aplegue...

2009_12080001.JPG

He hagut d'allargar un poc els braços per fer la foto. Les flors, que ja haureu vist que no són gran cosa, estan a dos metres d'altura. I encara estan baixetes, ja que la planta pot aplegar als 10 metres.

2009_12080002.JPG

I aprofitant que esta any es complix el 150 aniversari de la publicació de L'Origen de les Espècies de Charles Darwin, un comentari aplicat sobre l'evolució divergent dins d'un mateix gènere. En este cas Euphorbia. De distribució mundial, a partir d'un avantpassat comú han evolucionat segons les condicions de l'ambient que les envoltava. La de dalt hagué d'adaptar-se a les condicions de sequera de l'Àfrica tropical desenvolupant cossos carnosos. Esta d'ací baix, que prova ara mateix baix dels tarongers (una altra mala herba), és de creixement hivernal i per tant no patix els rigors de l'estiu. Per això pot permetre's una constitució més fràgil.

2009_12080006.JPG

I no hem d'oblidar la Flor de Pasqua (E. pulcherrima), que en créixer en zones de l'Amèrica Central, ha aplegat a esdevenir un arbre. Encara que en estes festes la tinguem més com una planta d'interior. Podeu veure'n unes en este missatge del bloc de Belen. A més podeu admirar el gust que té per decorar sa casa per Nadal.

Ara bé, independentment de la seua forma externa, totes segreguen un làtex quan es trenca una rama o es fa un tall en la superfície. Per això, nosaltres les anomenem "lletreres".

6 comentaris:

Carla ha dit...

Mare meua! En lloc de cactus pareixen torres! Tindran molts anys no? Perque els cactus tarden molt a creixer...
I la flor de Pasqua és una de les meues plantes preferides. Jo n'he comprat també moltes voltes per Nadal i sempre he intentat cuidar-les però al final sempre me s'han mort totes. Tindré que preguntar-li a Belen...

Vicent L. ha dit...

No tants, no et penses, estes suculentes creixen bé.
La flor de Pasqua té tema. Fa uns anys vaig poder aguantar-ne unes uns anys, però al final ... kaput. Em dóna una ràbia quan passe per alguns xalets i les veig ahí com a arbres de jardí. Què anem a fer!

Belen ha dit...

Hola amics....Home Vicent! gracies per lligar elPost al meu Blog. Es un honor...Ay Carla...a mi tambe s'em moren les pascues..i es que aci fa moltfred. Pero si les deixes a fora i esperes tornen a treure fulles. Es que son perennes em pareix...com les hortensies. No Vicent?Tu que creus?

Vicent L. ha dit...

Sí Belen són perennes i segons diuen hi ha que podar-les un poc més avant (ara no recorde quan). Però, tenen el seu punt, fins i tot ací no van bé sempre.
Ara que com les venen a bon preu tampoc cal patir. Ací valen uns 3,50-4,00€ i per ahí, Belen?

Carla ha dit...

Gràcies per els consells Belen! I tota la raó tens Vicent, si me se mor este any no cal patir tant, el pròxim ja tornaré a comprar-ne.

Belen ha dit...

No m'en recorde o que em van costar,pero depen també del tamany que tenen. Pero elpreu estara per ahi per ahi