divendres, 20 de març del 2009

Freesia x. Ja estan ací.


Les freesies són membres de la família de les Iridàcies i originaries de Sud-Àfrica. Són bulboses de creixement hivernal. Com tots els anys al finals de l'hivern-inici de la primavera ens sorprenen amb la seua floració i el seu perfum, que ompli tot el jardí.

La majoria d'exemplars disponibles actualment són híbrids creats per jardiners britànics al segle XIX. Estos creuaren les poques espècies disponibles en aquell moment, per crear individus fàcils de cultivar, amb una bona floració i bon perfum. En èpoques més recents s'ha buscat augmentar la quantitat de colors disponibles i aconseguir individus de flor doble. Tots estos híbrids són generalment poliploides, donant lloc a individus més robusts que les varietats diploides originals, més menudes. D'estes últimes en tinc algunes a casa. Si bé, pot ser no siguen les originals, sí que son de port menut. Me les va donar una veïna que les tenia a la seua caseta a Sant Jaume (Benissa), "de tota la vida" creixent a la vora d'un camí al costat de casa.

2009_03050005.JPG 2009_03050004.JPG
Les altres que tinc més grans són de compra.

2009_03010008.JPG 2009_03010014.JPG


En quant al cultiu, poca cosa a dir. Són de creixement hivernal, com ja hem dit. No cal regar-les, amb l'aigua de pluja tenen suficient. Bé, si estan en maceta algun rec no vindrà mal. A l'estiu, estan en període de repòs. No deuen regar-se. Però si la maceta té un bon drenatge i la comparteix amb una altra planta que ho necessiten estiu, no dubteu en fer-ho. Tornaran a la tardor sense cap problema. Es reprodueixen a partir de llavors, que donaran un adult en 2 anys, i bulbets (corms) que trobareu agafats en la base de la tija floral. Les varietats menudes poden arribar a colonitzar una maceta en 2-3 anys. L'estiu és el moment ideal per trasplantar-les.

Per acabar, vos deixe amb una foto de com podeu trobar ara l'entrada de casa a Dénia. Al fons tot un "bosc" de freesies que ens saluden amb el seu aroma, i en primer lloc el toc de color de les silenes (Silene sp.) i els Pets de frare (Calendula officinalis) entre els rosers que ja van brotant. La millor benvinguda què es podria donar!

2009_03150003.JPG