dilluns, 5 de desembre del 2011

Arisarum vulgare. Rapa.

Ara és el moment de la rapa (Arisarum vulgare) un dels pocs representants autòctons de la família de les Aràcies, de la qual el membre més conegut per la "forera" cala (Zantedeschia aethiopica). De creixeiment tardorenc-hivernal, sempre la trobareu buscant llocs ombriencs i/o humits formant rodals de fulles sempre verdes i, de vegades, tacades de blanc. Estes de baix, per exemple, estan totes arraconades a la soca d'un taronger.

2011_11280026.JPG

En esta família les flors generalment estan obertes cap a dalt, però en este gènere la part superior està corbada cap a baix. Esta forma particular és la que ha donat lloc als altres noms que se li donen: "frailillos", cresolets. La part inferior esta ratllada de verd i blanc, mentre que la superior, la caputxa, és d'un verd marronós.

2011_11280021.JPG

Que quan està a ple Sol passen a morat fort. Ni l'agret pot amb elles, més bé pareix que s'aprofiten de la seua ombra per créixer al seu gust i després llancen la flor (5 cm) per dalt d'ell.

2011_11280025.JPG

Segur que si fora de fora i ens costara uns bons duros ens l'estimaríem més. Ja me les veig en patis, finestres i jardins i dient "mireu, mireu què vos pareix això que m'han regalat?".