dijous, 14 de juliol del 2011

Visita a la vila medieval d'Ifach.

L'Ajuntament de Calp, a diferència d'altres, organitza moltes visites guiades per conéixer diferents parts del seu municipi. Una d'elles es la de la Vila Medieval d'Ifac, començada a edificar el 1298 per l'Almirall Roger de Llúria i a continuació per la seua filla, Na Margarida de Llúria, qui el 1344 promogué la construcció de l'església que després veurem. Fou a partir de la Guerra del Dos Peres (1359) que va començar els seu abandonament progressiu, un poc més de cinquanta anys d'ocupació que donaren per a molt.

2011_06180001.JPG

En esta visita un espera molt i es veu un poc decepcionat per la xicoteta mida de la mateixa. Ara que, també és veritat que encara fa pocs anys que està excavant-se i queda molt per descobrir. El primer que ens trobem és una part del llenç de la muralla (al fons) i un grup de cases (part tapada amb una tela) separades per un carrer.

2011_06180003.JPG

Continuem fins el que seria la plaça (on es feien els enterraments) d'entrada a l'església, on adossada a la muralla, troben la que seria la torre-campanar originàriament de 18 m. En la base encara es pot veure el recobriment original.

2011_06180007.JPG

Vist al revés des de dalt d'un terraplé, de nou la torre i el batedor de la porta d'entrada. De l'església queda, de moment, poc més, ja que fa ser aprofitada per construir l'aljub de l'edifici que es va construir allí a finals del segle passat.

2011_06180004.JPG

Davant dels nostres peus queden les dos capelles laterals (foto des de l'entrada). La reconstrucció dels arcs creuers d'una ja el vaig posar a principi de l'any passat. I ací acaba la visita, estaria bé haver fer una volta per l'exterior de la muralla i comprovar la seua potència. Però això de moment encara no és possible. Hem de conformar-nos amb les imatges que hi han al bloc de l'excavació. Però així i tot la torre anterior d'un poc més lluny es veu ...

2011_06180016.JPG

Bo, però continue per visitar un nou passeig que s'ha fet pel costat que dona a la Fossa. Com no les vistes de la costa de Benissa són ....

2011_06180005.JPG

Un poc més endavant es pot observar el racó on segons s'ha dit sempre hi ha una font d'aigua dolça, la verdor de la vegetació pareix indicar que encara està ahí. S'aprofitaria per abastir la Vila Medieval? S'aprofitarà ara?

2011_06180006.JPG

Acabe amb un vídeo de les vistes del primer mirador de la pujada al Penyal. Punt que en realitat és la base d'una de les torres de l'antiga muralla. Si aneu algun dia allí podreu veure com les restes de mur van baixant cap a ella, continuant després cap a la vila medieval.