dimarts, 7 de juny del 2011

Bruixetes, comença la calor.

Un del millors indicadors per saber que el camí cap a l'estiu no te cap retorn ens la dona el Zephyranthes grandiflora. Si ell troba que ja és hora de florir, és senyal de que la calor ja està prop. El resultat d'eixa pujada de les temperatures i l'ultima pluja de maig a la foto de baix.

2011_06050003.JPG

Ara sols queda esperar que este xicotet espectacle es repetisca tot l'estiu, de forma natural o induïda (reviseu l'article de fa dos anys).

Una curiositat per a acabar, en castellà he vist que els donen varis noms, però el que més m'ha agradat és el de "brujas", que he trobat a un comentari d'un bloc de Múrcia. Així que a partir d'ara seran "bruixetes". Què seria del valencià sense el diminutiu! Ara que, si algú coneix algun nom en valencià per a esta planta, per favor que ho deixe en els comentaris.

6 comentaris:

Ventura ha dit...

Efectivamente, en Murcia las llaman brujas, porque suelen florecer por el día de San Juan. Las mías también han florecido. Otros dicen que para la florecer las estimula mucho el agua de lluvia. Prefiero que florezcan ahora ya que cuando se retrasan hasta finales de junio su floración es muy efímera.

Saludos

Ventura

de ha dit...

Bruix-etes, uf, pues no hi han, fins bruixo-tes. Y ara que ve la calor, mes. Va, mos vegem.

un jardi per menjar-se'l ha dit...

Hola! Al·leluia, finalment puc saber com es diu la planta que vaig heredar de la meva avia quan va morir, es tant i tant bonica quan floreix i no havia manera de saber el seu nom.

Vicent L. ha dit...

Gracias por tu aportación Ventura, ahora ya queda claro del todo el origen del nombre.
Y sí, el riego en general las estimula a florecer, pero hay que dejarlas "paceder" un poco de sequia antes. Saludos.

Senyor cosí, des-concertant. Ens veiem dissabte!

Un Jardí x menjar-se'l, molt content de que ja pugues, al igual que jo, donar-li un nom. És molt avorrit això d'anar dient: la d'aquella maceta, la del costat.

Carla ha dit...

Si que comença la caloreta,aci esta vesprà ha fet una basca..i al final una tronà i un bon ruixat! i és q era d'esperar...
Ai eixes bruixetes..molt mones, si pareixen artificials i tot!

Vicent L. ha dit...

Realment és al revés, les artificials cada volta es pareixen més a les reals.

Això és bo, que aixina floriran més!