dimarts, 26 de maig del 2009

Lilium. Assussenes

Que les plantes que anem a veure son del gènere Lilium (Liliaceae) no hi ha dubte. Però, la cosa es complica en intentar aclarir l'espècie. Jo diria que es tracta del Lilium longiflorum, en anglés (la major part de la bibliografia és en aquest idioma) Bermuda lily o Easter lilly. Això de Bermuda li ve per ser en aquest lloc on primer es va cultivar a nivell comercial. Però el seu origen està en certes zones subtropicals del Japó i Taiwan. Esta és una bulbosa de creixement hivernal i floració al final de la primavera.

El seu bulb no és la típica ceba, sinó que està format per diferents escames superposades, que li donen un aspecte compacte. És una planta que s'adapta molt bé al clima mediterrani. Creixerà en qualsevol sòl. Inclús en el seu hàbitat natural poden aplegar a viure al costat de la mar. Açò les fa molt indicades per a jardins costaners.No necessita molt de reg, si de cas un poc quan comencen a brotar. Com podreu suposar no hi ha que tallar les tiges fins que s'assequen completament. En eixe moment sols estirant-les es soltaran. En estiu és el moment ideal per extraure els bulbs i plantar-los en un altre lloc. Si separeu les escames podreu obtenir plantetes menudes, que en uns anys donaran lloc a adults.

De les plagues podem dir que ha de ser una planta molt gustosa. Ja que li agrada a tots el bitxets. Quan comencen a créixer el caragols es mengen els brots. Després no, per què no ho sé. Ja a l'hora de florir també hi ha altres als que els agrada menjar-se les fulles i fins i tot les flors. Podeu veure a la foto que una de les flors de davall està tota rossegada.

2009_05240001.JPG

Ah, la planta que hi ha darrere a l'esquerre és un baladre (Nerium oleander) variegat, o siga de fulles blanques-verdes, i a la dreta un Aeonium haworthii en flor.

Powered by Zoundry Raven

4 comentaris:

Carla ha dit...

Menuda explicació ens has fet hui!!
Ja que has parlat també dels baladres. Jo en tinc en la caseta un de flors blanques i l'altre d'un color mes bé fucsia. Sempre he sentit dir que les fulles dels baladres son venenoses, això es de veres? Tu has sentit parlar alguna cosa?

Vicent L. ha dit...

Ja, tenia ganes d'enrotllar-me un poc.
Del baladre tot el que has sentit és veritat. És verinós de dalt a baix. Fins i tot s'ha gastat l'escorça per matar rates. Ara que com nosaltres sols el volem per decoració, cap problema.

Belen ha dit...

Ala que flors mes precioses!!! M'encanten les flors blanques. Ja em podries enviar algunes filles aci a alemanya. Son precioses de veritat

Vicent L. ha dit...

No sé, no sé. Ja parlarem.
Ah, al final me'n vaig anar a la platja al migdia i em vaig fer un banyet, estava bona. Havien DOS persones banyant-se, no tenia excusa!