dijous, 2 d’abril del 2009

Osteospermum. Margarita africana.

L'Osteospermum, del grec osteon = os i el llatí spermum = llavor, pertany a la família de les margarites (Compositae/Asteraceae). A Sud-Àfrica, el seu país d'origen, s'anomena popularment margarita africana / sud-africana o margarita del Cap. Es tracta d'una planta perenne. No era molt coneguda en jardineria fins fa uns 25 anys.

Deu plantar-se en posicions assolellades. Arriba fins els 40 cm d'alçada. Produeix abundants flors en primavera i estiu, encara que podem trobar-ne alguna tot l'any (amb més probabilitat a la tardor). Els colors bàsics eren el blanc, el rosa o el morat. Encara que hui en dia podem trobar molts híbrids en el mercat. Segons he llegit per ahí l'eliminació de les flors semes prolongarà la floració. Jo ho he provat mai. Sempre he deixat que la natura fes el seu curs i les floracions han sigut molt abundants. La majoria de les flors es tanquen per la nit, millor dit a mitja vesprada quan el Sol decau o també quan està nuvolat. Compareu esta foto d'un dia de pluja en la de més avall, d'un dia de Sol.

2009_04010001.JPG

La poda, a l'inici de la primavera o a la tardor, és beneficiosa per augmentar la producció de noves rames. Encara que són resistents a la sequera, el rec regular afavorirà el creixement. Adobar si és necessari, sempre procurant que la proporció de potassi siga elevada per afavorir la floració. Pot patir gelades, però rebrotarà. La multiplicació pot ser per llavors i per esqueixos. Les primeres germinen ràpidament en resposta a la pluja i al rec. L'únic problema serà que mai tindrem la seguretat del color final, ja que s'hibriden. Açò ho evitarem reproduint-la per esqueixos, és la millor forma de mantenir el mateix tipus. Ho farem a partir de tiges no florides. El procés estarà complet en 3-4 setmanes. Caldrà despuntar-los perquè prenguen forma. Moltes vegades les ramés s'arrelen elles mateixes espontàniament.

Com he dit abans, actualment existixen molts híbrids tant en color com en forma dels pètals. De moment, com heu vist, sols cuide de les flors blanques i morades mesclades. Donen bon joc. Estic darrere d'una varietat taronja-daurat que es veu per ahí.

2009_03220002.JPG

Powered by Zoundry Raven