diumenge, 19 d’abril del 2009

Iris. Gajols

L'extens gènere Iris pertany a també extensa família de les Iridàcies, de la qual ja em vist algun dels seus membres. Es tracta de plantes bulboses o rizomatoses. Ací a la Marina les cultivades "de tota la vida", els gajols, sempre han sigut de les últimes. Ara, que les primeres ja comencen a vores per ahí, tot gràcies als paquets que es venen als supermercats.

2009_04190002.JPG

Les rizomatoses son de creixement hivernal, encara que poden mantenir o no les fulles a l'estiu, segons l'espècie/híbrid del qual es tracte. Les fulles es disposen en forma de palmito (ventall). La tija floral a pareixerà pel mig d'estes. Quan ja primavera estiga ja avançada, podreu saber quantes en tindreu, observant si hi ha un engrossament interior en la base de les fulles. Es porten bé tant en terra com en maceta. Necessiten una posició assolellada. Compte amb els caragols, no es menjaran les fulles, però les tiges es una altra cosa.

2009_04190001.JPG

Estic molt content en este que podeu veure ací. Portava ja tres anys esperant que florira, i finalment ho ha fet, ja estava a punt de canviar-lo de lloc. Originalment creixia darrere la bassa, antiga sénia, d'un familiar meu. El cas és que, per causa de la voràgine urbanística que ens dominava fins fa poc, anava a acabar baix d'una carretera. Total, que el vaig rescatar, amb cert perill, ja que creixia al costat d'unes paleres. Però al final ha arribat la recompensa. Fixeu-vos en l'altura que tenen les tiges. Les flors són tota una "passada", i això que han tingut que suportar la tronada d'esta nit.

2009_04190005.JPG

Powered by Zoundry Raven