dijous, 14 de gener del 2016

Burumbot. Bombus terrestris.

Mirant si desullava el favar, que aquest any amb el bon temps va prou avançat (bo, també és veritat que vaig sembrar una llavor primerenca), vaig escoltar un fort brunzit. Semblava el d'una abella, però més intens. Era el d'un burumbot (borinot) que s'acostava buscant les flors blanquinegres.


Concretament era un Bombus terrestris el burumbot més comú en Europa i sobretot en aquesta part de la Mediterrània. Bombus pel brunzit i terrestris perquè la reina busca els caus abandonats de rosegadors per iniciar la colònia. Aquesta pot mesurar fins el 2-2,7 cm, mentre que les obreres sols aplegaran al 1,5-2 cm.
El fet diferencial per distingir l'espècie és l'extrem blanc de l'abdomen.


Com per la seua mida es veu que no poden obrir les flors, com fan les abelles, el que fan és foradar directament la base d'aquestes per xuclar el nèctar, a l'estil de la busquereta. No saben ni poc! I encara diuen que quan un va atabalat és que sembla un burumbot.


Bo, al final, sí que vaig desullar algunes mates. Per si algú estava en el dubte. Ara veurem si el temps ens ajuda i tenim collita o he d'esperar a la primavera.

2 comentaris:

Bernat Banyuls ha dit...

A la partida de les Cases de Torrat, de tant en tant, algun burumbot entrava dins de casa i allò comportava o era presagi d'una imminent visita (la major de les vegades, familiar). El curiós era que quasi sempre era veritat!. Saps si és comú aquesta llegenda o costum o era un més dels ardits que la mare ens dia per tindre'ns quiets! (Com quasi sempre es tractava de la iaia de Moraira era sinònim de regals i llepolies i ho creiem sense protestar i, per això recorde que quasi sempre que entrava el burumbot teníem una grata visita)

Vicent L. ha dit...

La saviesa popular diu de les visites dels burumbots que "negre alegre i ros pesarós"(ros i no rubio, per a què després diguen que ací no s'ha dit mai i...). O siga que ta mare no s'ho inventava i pel que dius sembla que sempre vos entrava el negre a casa.
Això sí, encara que en aquesta publicació s'anomena a aquest abellot com a burumbot, ací a la nostra terra, el terme fa més referència a uns escarabats o "escarbatols" de mida també considerable.
Per cert, el nom de la partida Burumbot de Calp (entre l'Arenal i la Manzanera)tindrà a veure alguna cosa amb aquests insectes?