No, no m'he enganyat, ja sé que l'ajuntament l'anomena "ecològic". Però que voleu que vos diga ... Si fora de de capital o "urbanita" m'ho tragaria, però a un de camp no li passa. Tots sabem que este distintiu queda molt bé de cara al públic, però davant d'un bon camí (qui sap quanta terra s'haurà remogut) cobert de grava (ara escampada damunt de tot els voltants del trajecte) i que al seu pas no sabem quanta flora autòctona haurà deixat enrere, no trobe que siga el més adequat. Algú dirà, si s'ha eliminat la flora al·lòctona, s'han gastat materials sostenibles i s'ha respectat el paisatge, no és això prou per ser ecològic? En la meua senzilla opinió no, motiu pel qual preferisc donar-li el cognom "litoral".
Bé, deixant les polèmiques enrere, el cas és que este diumenge, aprofitant que uns amics de fora volien anar-hi, n'he fet un xicotet resum per si algú encara no ha anat (podeu baixar-vos un fullet complet en esta adreça). Deixàrem el cotxe en l'Aula de la Mar i ens decidirem a fer primer el recorregut Nord. El que en un principi li pareix al foraster una costa continua, després es descobrix com un recull de xicotetes cales, abrics, tolls i penya-segats. Si no fora perquè ja he dit que estem ací, amb les vistes del Cap Blanc, de la Punta de Moraira i d'eixa mar de blaus variants, un podria pensar que acaba de desembarcar d'un creuer pel Mediterrani a qualsevol illa de per ahí.
Caminant entre pins castigats per la mar aplegarem a la Cala i platja de la Fustera, la més important de nostre poble.
Passada esta el camí continua serpentejant fins la Cala Pinets. Esta sí que és de pedra, pedra.
Ací acaba la senda i cal refer el camí. Si observeu a la foto, encara que no està molt clara, per baix de la barana del passeig hi ha un plegament dels estrats rocosos realment sorprenent.
Aplegats de nou a l'Aula de la Mar iniciàrem el tram Sud. Este és més auster, però també té el seu encant. Sobretot per la quantitat de fenoll marí ( Crithmum maritimum ) florit que hi havia per alli, algun dia parlarem d'ell. Una altra cosa que crida l'atenció d'este tram és esta pedrera, que segons el fullet es d'on s'extragueren les tosques presents a molts del edificis antics de Benissa. La pedra tosca o eolianita, per si algú encara no ho sap, és el resultat de la fossilització d'antigues dunes que es generaren (en este cas) al llarg de l'últim periode glaciar, quan la mar es va retirar més de 15 km. En la base de les Bassetes, segons pareix n'hi ha unes que encara són més antigues, en concret del periode interglacial càlid que precedí a la última glaciació. Ahí queda això.
Des d'ací es poden fer unes fotos boníssimes amb el Penyó de fons. A la foto els supervivents de la volta (exepte el fotògraf), i això que no és molt pesat, que en una horeta te'l fas tot!
I apleguem al final, al Port de les Bassetes, final de la senda i final del terme de Benissa. De nou una vista de la costa i de les barques que allí es trobaven. Segurament algú esperava la foto en l'altre sentit, però trobe que esta vista és més idil·lica que l'altra plena d'edificis rodejant la platja de la Fossa, encara que deguem bona part del nostre nivell de vida a coses com eixa. C'est la vie!
Faltà per completar la jornada una "tournee" per les altres cales del terme, però això un altre dia, que ja se'ns havia fet tard i era hora de dinar.