divendres, 20 de maig del 2011

Jardín de Iris

Que les nostres muntanyes amaguen molts llocs encantadors ningú pot dubtar-ho, que alguns d'ells ens venen donats per l'acció humana tampoc pot negar-se. Però pensar que un pot trobar-se una cosa com la que ara veureu en una de les partides més recòndites de la nostra geografia és realment sorprenent i més de la mà del l'home. Vos parle del "Jardín de Iris" de Marnes (Lliber). L'iris, a banda de ser el nom llatí d'esta bulbosa, és la denominació més comuna a nivell mundial del lliri o gajol, per això que molta gent el coneix també com el Jardí dels Lliris o Lirios. Prepareu-se que hui la cosa ve acolorida.

2011_05170009.JPG

Abans de l'entrada trobareu el famós laberint fet exclusivament fet d'estes plantes. No hi ha foto, ho sent. A partir d'ací, una successió de bancals plantats de lliris de colors i combinacions múltiples. Cosa que, posats tots junts, fa un paisatge encantador, tant que la càmera ben bé no sap on apuntar.

2011_05170010.JPG

Molt ben ordenats i etiquetats. No em d'oblidar que a més de passejar per un jardí estem enmig d'un viver, ja que els propietaris tenen tenda a l'internet. Però a banda de tot açò, si encara no fora prou, hi ha també tulipans, nadaletes (ca l anar més prompte per veure-los) i combinacions vegetals que ens donen punts com este.

2011_05170003.JPG

Una vista cap al costat ens recorda que no estem a la "campiña" anglesa (els propietaris són d'aquell país i es nota), sinó ací totant la Mediterrània, com eixa punteta del Penyal d'Ifac ens diu.

2011_05170005.JPG

El cap torna al seu lloc i enfilem l'ultim tram, el dels rosers, que ja havien anat apuntant-se pel camí.

2011_05170008.JPG

Rosers anglesos antics, no d'eixos que ens venen per ahí. Pareguts als que ixen a les pel·lícules.

2011_05170011.JPG

I fins i tot recreant un mini jardí anglés que combina els lliris i els rosers.

2011_05170013.JPG

També es ben cert que al llarg del circuit s'observa una certa precarietat dels materials, però la combinació de formes i olors ens fa oblidar-ho ràpidament.

2011_05170014.JPG

I ara ve el punt on segur que algú es preguntarà: Com vaig? Eixim de Benissa N-332 direcció Alacant, prenem el desviament cap a Xaló i, després del Stop, entrem immediatament a la primera carretera a l'esquerre (direcció Pinos). Ara tot recte cap a munt fins passar la partida de Pinos. Un poc després d'esta, després d'un pont, trobarem una carretera a la dreta prou empinada amb la indicació Marnes i també la del jardí. Seguiu recte i en uns dos quilòmetres ja estareu allí.

Què costa entrar? El jardí està obert tot abril i maig, excepte dilluns i dimarts. El preu de l'entrada és de 2,50 €, per ajudar al sosteniment del jardí (segons diu allí). El fet que "s'obligue" a pagar l'entrada em va sorprendre, ja que tenia entés que esta era sols una contribució voluntària. Si vos interessa algun dels exemplars podreu comprar-lo a l'eixida, ja van preparats en maceta. No són barats, però s'ho valen. Jo vaig em vaig afillar este "In Love Again".

2011_05170016.JPG

4 comentaris:

TripleB ha dit...

Vicent, impresionante. No conocía este lugar tan maravilloso. Agrego la entrada a favoritos y el próximo año lo visito.

Para mí es una enorme frustración no poder cultivar iris por no tener un sitio adecuado, ya que, por ahora, sólo puedo cultivar plantas en maceta y de esta forma mi experiencia no ha sido muy satisfactoria.

Un saludo

Ventura

Vicent L. ha dit...

Verdaderamente es impresionante por su situación recondita, por el esfuerzo que hay alli y por la variedad de colores.

Es una lástima que no puedas mantenerlos. Los pocos que tengo yo están en tierra, pero en casa sí que tengo uno que florece año tras año sin problema. Puede ser que tenga que ver con la variedad.

Saludos.

Carla ha dit...

Wow!! Vaja colorit Vicent!
Quina quantitat de lliris...quina meravella..i les roses també!

de ha dit...

Excel·lent el tema de hui. Enhorabona.