divendres, 5 de febrer del 2010

Comprar un Hippeastrum o Amaryllis.

Com comentava al missatge anterior vaig a deixar uns consells, basats en l'experiència, sobre la compra dels Hippeastrums o Amaryllis.

Un pot obtenir-ne un de varies formes. La primera és que te'l regalen. En este cas a callar i "paca" casa.

La segona és comprar-lo per internet. Ací hi ha de tot. A l'eBay si no és que voleu una cosa rara millor ni mirar. Són generalment caríssims. De tendes virtuals sols puc parlar d'una que es diu Royal Colors. Normalment no faig propaganda, però esta val la pena. Encara que els preus són un poc cars, podeu trobar varietats noves (si esteu interessats demaneu-les prompte que s'esgoten ràpidament) i clàssiques. Compte amb les noves que de vegades els seus requeriments de cultiu són prou especials. Jo en tinc una difunta i l'altra que està provant de tornar a la vida. El pagament amb tarja via servidor segur i, el que és més important, podeu triar, per mesos, la data d'enviament. Per a mí tot un gust.

La tercera és la compra directa del Hippeastrum (Amaryllis). Ací hi ha també problematica i tindreu que vigilar varies coses. Com si anàreu a comprar cebes al mercat, vaja. La primera cosa a tenir en compte és que els majoristes (generalment a Holanda) els mantenen refrigerats fins a la venda al minorista. Açò fa que el bulb estiga en repòs. Però a partir d'eixe moment, en que es trobaran a una temperatura ambient superior a la normal (ells pensaran que la primavera ha aplegat), iniciaran el procés per florir. Tant com si estan plantades o no. Per això haureu de triar les que no han florit o van a fer-ho. Si veieu que té dos tiges seques o que li les han tallades, pot ser estigueu fent una bona compra però serà per a l'any vinent.

A més haureu de mirar-los la pell per veure si hi ha talls o símptomes de malalties. Les taques roges (com les de la foto)són habituals i no han de preocupar-nos.

2010_01170009.JPG

I en el cas que compreu sols la ceba. També cal mirar la base (placa basal). D'ací s'originen les arrels i, per tant, ha d'estar en perfectes condicions. Pot ser tinga mosses perquè li hagen arrancat els fillets (cebetes) que allí naixen. No és preocupant a no ser que l'afecten greument. Que les arrels siguen més o menys llargues tampoc és molt important (haureu de posar-les unes hores en aigua abans de plantar), a l'estiu ja recobriran tota la maceta. Creixen molt ràpid.

2010_01170010.JPG

Ah, una última cosa. Si sou pillets a part de tot açò triareu el que tinga fillets a la base (com el de la foto) o, si el compreu en maceta, al que li isquen unes fulletes per baix (símptoma de que té un bulbet a la base). Així comprareu amb el preu d'un quasi dos en pocs anys.

Bona compra!

2 comentaris:

Belen ha dit...

Caram quina explicacio mes bona...Vicent, perque no t'en vens a viure "paca" Alemanya???? ;.)

Vicent L. ha dit...

Trobe que no, jo soc de la idea de que si tanta gent ve "pacaci" a disfrutar i alguns, fins i tot, a treballar, no vaig a anar-me'n jo. O no?