dimecres, 17 de febrer del 2010

Podant la Lantana


2010_02140006a.jpg




Febrer és el mes de podar, entre altres, la Lantana (Lantana camara). Procedix de l'Amèrica tropical i en les nostres terres prova de primera, donant flors tot l'estiu i més. Sabíeu que a molts llocs de clima tropical és una planta invasora? Sí, en trobar condicions ideals forma masses impenetrables. Segons diuen al Sud de l'Índia l'anomenen la "plaga comunista" (communist weed) perquè on tu en talles una, dos venen a substituir-la. Açò em recorda allò de l'Hidra.



La de l'esquere ja està acabada i ara vaig per la de la dreta, darrere les fulles de la Chasmanthe floribunda. I com no, l'omnipresent agret.

2010_02140006.JPG

Mentre vaig fent vos comente. A estes, que tenen molta aigua a l'estiu, els deixe sols 3-4 braços principals a ran de terra. I és que creixen molt ràpid, el que m'obliga a donar-los algun repasset amb la tisora a l'estiu. M'agrada deixar-la redoneta, ja que de normal queda prou desgarbada.

Bo, parlant parlant ja està acabat. Una cavadeta, que fins l'any que ve no veurem la terra, i llest.

2010_02140008.JPG

Per si no vos havíeu donat compte, tot este temps ens ha estat vigilant el pit-roig a menys d'un metre. Trobe que està esperant a que acabe per anar a buscar alguna coseta de menjar en al terra remoguda. És un pillet!

2010_02140007.JPG

dimecres, 10 de febrer del 2010

Echeveria pulvinata

Bo, E. pulvinata o setosa, no està clar. El que sí que està clar és que al igual que la seua filla, l'E. "Doris Taylor", les seues fulles estan cobertes de pelets.

2010_02070004.JPG

La llàstima és que les seues flors no siguen més grans i que no s'òbriguen més. Perquè de veritat tenen una combinació de colors molt "moderna".

2010_02070003.JPG

Al final, tot junt queda així. No està mal, no?

2010_02070002.JPG

divendres, 5 de febrer del 2010

Comprar un Hippeastrum o Amaryllis.

Com comentava al missatge anterior vaig a deixar uns consells, basats en l'experiència, sobre la compra dels Hippeastrums o Amaryllis.

Un pot obtenir-ne un de varies formes. La primera és que te'l regalen. En este cas a callar i "paca" casa.

La segona és comprar-lo per internet. Ací hi ha de tot. A l'eBay si no és que voleu una cosa rara millor ni mirar. Són generalment caríssims. De tendes virtuals sols puc parlar d'una que es diu Royal Colors. Normalment no faig propaganda, però esta val la pena. Encara que els preus són un poc cars, podeu trobar varietats noves (si esteu interessats demaneu-les prompte que s'esgoten ràpidament) i clàssiques. Compte amb les noves que de vegades els seus requeriments de cultiu són prou especials. Jo en tinc una difunta i l'altra que està provant de tornar a la vida. El pagament amb tarja via servidor segur i, el que és més important, podeu triar, per mesos, la data d'enviament. Per a mí tot un gust.

La tercera és la compra directa del Hippeastrum (Amaryllis). Ací hi ha també problematica i tindreu que vigilar varies coses. Com si anàreu a comprar cebes al mercat, vaja. La primera cosa a tenir en compte és que els majoristes (generalment a Holanda) els mantenen refrigerats fins a la venda al minorista. Açò fa que el bulb estiga en repòs. Però a partir d'eixe moment, en que es trobaran a una temperatura ambient superior a la normal (ells pensaran que la primavera ha aplegat), iniciaran el procés per florir. Tant com si estan plantades o no. Per això haureu de triar les que no han florit o van a fer-ho. Si veieu que té dos tiges seques o que li les han tallades, pot ser estigueu fent una bona compra però serà per a l'any vinent.

A més haureu de mirar-los la pell per veure si hi ha talls o símptomes de malalties. Les taques roges (com les de la foto)són habituals i no han de preocupar-nos.

2010_01170009.JPG

I en el cas que compreu sols la ceba. També cal mirar la base (placa basal). D'ací s'originen les arrels i, per tant, ha d'estar en perfectes condicions. Pot ser tinga mosses perquè li hagen arrancat els fillets (cebetes) que allí naixen. No és preocupant a no ser que l'afecten greument. Que les arrels siguen més o menys llargues tampoc és molt important (haureu de posar-les unes hores en aigua abans de plantar), a l'estiu ja recobriran tota la maceta. Creixen molt ràpid.

2010_01170010.JPG

Ah, una última cosa. Si sou pillets a part de tot açò triareu el que tinga fillets a la base (com el de la foto) o, si el compreu en maceta, al que li isquen unes fulletes per baix (símptoma de que té un bulbet a la base). Així comprareu amb el preu d'un quasi dos en pocs anys.

Bona compra!

dilluns, 1 de febrer del 2010

Apple blossom

Aprofitant l'exposició sobre els jaciments arqueològics a Calp que hi ha al MARQ, em vaig passar per alguns centres comercials d'Alacant. I el que passa, vas i compres de tot menys el que et fa falta. Però abans una foto del creuer recuperat de la capella de l'Església de la Mare de Deu dels Àngels del lloc d'Ifach (la foto està al revés per donar una idea de com seria mirant des de baix).

2010_01170006.jpg

Total que ja de compres i baix d'un expositor, em vaig trobar unes cebes d'Hippeastrum (Amaryllis). I encara que havia fet promesa de no comprar-ne este any, al final vaig caure. No estaven en molt bones condicions, però en vaig comprar una (en els pròxims missatges, com comprar un Hippeastrum). L'Apple Blossom (flor de pomera), tot un clàssic creat en 1952, de color blanc i rosa. Es gasta molt per a flor tallada.

2010_01300002.JPG

La foto està molt enfocada a la flor i és que com que estaven allí tirats la vara ha crescut de costat. La pobra!