Cada vegada que baixe per la carretera cap a Calp i veig Bèrnia coberta de núvols em venen al cap les paraules de Gabriel Miro en "Años y leguas" sobre aquesta muntanya nostra. Per si no l'heu llegida, vos la recomane. En ella, amb la particular prosa florida que el caracteritza, la compara encertadament amb una nau bolcada amb la quilla destrossada cap el cel i amb els núvols, que podríem comparar a ones de la tempesta, pujant per una banda d'ella i caient després per l'altre desfilant-se poc a poc.
Que no s'enfade ningun purista, la interpretació és lliure.
Tornant a la terra, en realitat estem davant un fenomen, prou comú en aquestes serres costaneres (en el Penyal d'Ifac també passa sovint), pel qual els vents càlids i humits són obligats a ascendir les vessants dels obstacles orogràfics trobant-se de sobte amb temperatures més baixes. El que fa que condensen en núvols o boires, que es desfaran lentament en superar la muntanya i passar a l'altre costat.
En tot aquest camí aportaran una humitat extra a tota la vegetació que allí creix, de vegades més important que la pluja pròpiament dita. un fenomen similar al de la pluja horitzontal que es produeix a Les Canàries.
Si voleu una informació més ampliada podeu consultar aquesta entrada del bloc d'ABAI.
Tal vegada seria interessant, en un futur, plantejar-se el recollir aquesta per ajudar a possibles repoblacions de la muntanya.
4 comentaris:
Molt interessant lo d'arreplegar l'aigua de la boira a les nostres muntanyes. Ja ho havia vist en aquell programa tan bo i que tant trobe a faltar de C9, Medi Ambient. Si no recorde mal les proves de l'estudi les feien en la Serra Gelada. Algú ha trobat el video? No el veig en youtube.
És una llàstima que sols uns quants vídeos del programa Medi Ambient s'hagen salvat al Youtube després del tancament, quasi fa un any, de Canal 9.
Sí en aquell programa es centraven en tot aquest tipus de boires i en l'estació que hi ha a la Serra Gelada. Allí també es comentava que a Bèrnia n'hi ha una, que va donar igualment bons resultats. Si mires el meu vídeo del Pas del Racó d'Omar, ix de refiló.
En un altre programa eixia l'experiència que s'havia fet en algun punt del País Valencià, no recorde on, d'arreplegar l'humitat amb "veles" a l'estil de Canàries i després aprofitar-la per regar per degoteig les repoblacions d'arbres.
Gràcies pel comentari.
Desconeixia aquestes coses però vist q cada vegada plou menys aquestes coses deurien de potenciar-se...però vorem.....
Encara està l'estació a les pedrisses? Ho dic xq l'ùltima vegada q vaig estar pel racó d'omar no la vaig vore....
Igual amb les retallades l'han retirada.
Perquè no crec que els xatarreros hagen pujat fins allí
:D
Publica un comentari a l'entrada