dissabte, 18 de gener del 2014

Nadaleta rescatada.

Fa dos anys vaig localitzar, mentre passava amb el cotxe, un floc de nadaletes (Narcissus sp.) en un solar abandonat a la vora de la carretera. Res fora del comú fins que vaig entreveure les primeres flors des de la llunyania. Calia parar a fer una ullada de prop. La veritat és que em varen sorprendre per la seua forma tan diferent. No sols a mi, sinó també a algú del veïnat que n’havia collit algunes, les tiges tallades eren la mostra. La cosa és que en aquell lloc estaven en perill. La probabilitat de què li tiraren al damunt algun camió de terra, pedra o tot junt era altíssima. Així que, sense pensar-m’ho, ajudant-me d’una navalla vaig rescatar unes quantes cebes. Sort que ho vaig fer, poc mesos després unes grans pedres ho cobrien tot.
L’any passat no floriren, estaven recuperant-se de la prematura “mudança”. Cosa prou normal quan s’arranca qualsevol bulb abans de l’aplegada del període de descans. Aquest ha fet la mostra amb tres floretes. Trobe que va valdre la pena el rescat. Vosaltres que penseu? Són prou diferents del normal, tal vegada sobren els pètals blancs entre el groc, però bé.

2014_01170024

Jo trobe que són resultat d’una mutació natural, però igual és un híbrid comercial. Encara que són paregudes a les dobles que m’aplegaren des de Mallorca, en posar-les juntes apareixen les diferències. Podeu comparar-les totes en aquest ramell.

2014_01170020

Aprofitant que hui parle de les nadaletes estic buscant aquestes: Avalanche, Erlicheer, Italicus, Dubius, Chinesse Sacred Lily. Si en teniu alguna podríem arreglar un intercanvi o…

1 comentari:

Maria Dolores ha dit...

Bonito ramo de narcisos y esos rescatados, preciosos. Los dobles tienen también su punto.
Hiciste bien en rescatarlos, así, continúas la ilusión de quien los plantó; a mí también me gusta rescatar plantas que al final terminarán bajo escombros o a saber...
Un saludo.