dissabte, 20 de juliol del 2013

Maracuià morat.

El més de juny marca l’inici de la temporada de collita del maracuià (Passiflora edulis). Aquesta enfiladissa pertany a un gènere molt ampli originari de Sud-amèrica i apreciat per les seues atractives flors, que segons els primers europeus que les observaren recordaven a la passió de Crist (pels estigmes que s’assemblarien als claus de la crucifixió), d’ací el nom de passionària.

2013_05010001

La floració, que té el seu punt àlgid en primavera, atrau a tot tipus d’insectes voladors o no. Com és el cas d’aquesta formiga (el punt negre) que rebuscava nèctar dins el calze. Desgraciadament per a ella els nectaris que hi ha en totes les bases de les fulles estan atrofiats. Altres espècies, que sí els tenen activats, s’aprofiten del cel de les formigues protegint la seua font d’alimentació per defendre’s dels insectes que tinguen intenció de danyar-la.

2013_05010004

Però el que en veritat m’interessa d’aquesta enfiladissa és el seu fruit, el maracuià morat (Passiflora edulis edulis), que creixerà de la boleta groga que hi ha sota els estigmes entre els mesos d’abril fins a juliol. En altres zones més tropicals poden donar una altra collita després de l’estiu, jo encara no la he vista en el meu. A més, també ni ha una varietat groga més gran i de sabor molt més àcid, segons diuen. La tela metàl·lica és perquè els circells puguen subjectar-se millor a la paret.

2013_05010006_7

Inicialment verds, quan la temperatura anuncia que l’estiu ja està ací, van tornant-se morats. No feu cas al blau que ho esguita tot, és un rastre del sulfat de coure que anava dirigit als ceps que té a prop.

2013_06240001

Aquesta fruita no es cull, sinó que es plega. Ja que ella, en aplegar al seu punt òptim de maduresa, es desprén de la planta.

2013_07190016

Després sols caldrà tenir un poc de paciència i esperar a que la fruita s’arrue. En aquest punt els compostos tòxics que contenia ja han desaparegut i és segur ingerir-la.

2013_07190020

És el moment de gaudir d’ella. Té un sabor agredolç, distint de tot el que haureu provat, acompanyat d’un fort aroma. La polpa, llavors incloses, es menja directament o també pot emprar-se cuinat en diferents plats. Jo sols he provat el refresc, però això ho veurem un altre dia.

2013_07190019