dimecres, 24 de novembre del 2010

Poda de l'hortènsia.

Fa ja quasi dos anys comentava quina era l'època més adient per podar l'hortènsia, almenys ací. Però no deia res de com fer-ho, gran error! Així que ara que ja s'acosta l'hora vaig a parlar-ne un poc, de la meua forma i de les noves tendències (fent un resum del que m'he trobat a la xarxa). Però primer, una xicoteta introducció anatomo-fisiològica de l'Hydrangea macrophyla, per entendre les precaucions de la seua poda. Este arbust florix a partir de fusta vella, els borrons formats l'any anterior, entre finals d'estiu i tardor, són els que donaran les rames que faran flor l'any següent. A finals de la tardor/inici d'hivern ja es poden distingir dos tipus de brotadors, els que donaran flor (redons i abultats) i els de creixement (allargats). Dir també que, com a curiositat, hi ha unes poques varietats que ho fan a partir de fusta nova (p.e. "Endless summer").

How to Prune Hydrangea Macrophylla from Genevieve Schmidt on Vimeo.

Abans de passar al com, dir que les úniques coses que es poden tallar sense cap problema en qualsevol moment són: les rames seques i les flors (sempre per dalt de l'últim nuc).
A la meua manera, al voltant de la Mare de Déu de desembre o Immaculada (8 de desembre), es fa la poda. Una poda radical, on es tallen totes les rames deixant sols un o dos nucs a la base, cal tenir en compte si hi ha borró de flor o no. El perquè d'esta radicalitat té una explicació, els que teniu poc espai ho comprendreu, l'hortènsia és una planta de gran port, fins als dos metres d'amplada. Si no es fera d'esta forma no cabria en el xicotet lloc que té al balcó de casa. Per això que diuen que ninguna hortènsia hauria de plantar-se en cap lloc on haja de podar-se.
Però si la teniu en un lloc amb suficient espai, en terra o en maceta, podreu provar les noves tendències (almenys per a mi). Jo este any vaig a provar-ho amb unes que tinc al camp. La primera cosa a dir és que, segons pareix no és necessari podar-les tots els anys, sols quan ja siguen massa velles (a partir dels 5 anys) o realment massa grans. Els passos serien els següents:
  1. eliminar totes allò que estiga sec, rames (per la base) i flors (per dalt de l'últim nuc).

  2. tallar totes aquelles rames que es creuen o que no ens interessen, a dos nucs del sol.

  3. de les que ens queden, les que no hagen florit NO es toquen, com a molt tallar l'ull per dalt de l'últim nuc. Estes són les que porten els borrons que floriran l'any vinent.

  4. les que hagen florit s'acurten fins el primer nuc que tinga un borró gran. En el cas d'una poda de renovació forta almenys un terç hauran de tallar-se fins deixar sols dos nucs, per a que es revitalitze la planta.

  5. si és necessari es pot retallar alguna punta, seguint les instruccions anteriors, per igualar la planta.
Ara ja em vist en línies generals com es fa, però quan ha de fer-se segons els experts? En zones con la nostra amb poques gelades (zona USDA 9) pot fer-se a principis de l'hivern, o siga com ho faig jo (a partir de la Mare de Déu de desembre, 8 d'agost). En llocs que sí tinguen problemes de gelades, haurà d'esperar-se fins a la primavera. En estos dos cassos caldrà respectar les normes sobre la brotació a l'any vinent. Ara bé, segons he vist, hi ha un altra possibilitat, la de fer-ho en juny, abans que ningun brot nou aparega, no farem perillar la següent temporada. No hauríem de ser tan mirats, però que voleu que vos diga, amb la calor que fa ací no sé com quedaria la cosa.
Fins ací la teoria, ara és temps de passar a la pràctica.

8 comentaris:

Carla ha dit...

Bona explicació!! Tindré que posar-me manos a la obra...o seria millor esperar-me fins l'any q vé que ja serà més grandeta?

Vicent L. ha dit...

Si la teua esta com la germana que tinc a casa no farà falta que li talles res. Sols les flors, si encara les té, i si té alguna rama o punta seca.
També seria bo que li posares una maceta més gran, segur que t'ho agraix.

Josep ha dit...

http://www.rtbf.be/video/v_jardins-et-loisirs-ete?id=363301&category=viepratique

Cap al minut 14 expliquen com s'han de tallar. Salutacions.

Carla ha dit...

Ok, això faré la trasplantaré a una maceta més gran...

de ha dit...

Veure escrit en el teu bloc Hortensia, ha sigut veure un balcó amb dos macetes d'hortènsies. En l'habitació una taula gran amb una planxa, una taula xicoteta, amb tia Rosita d'esquena a la porta d'entrada a l'habitació, amb el seu gran somriure. Tio Benjamin em el cantó puntejant un jupetí. En les dos cadires restants la iaia, i jo jugant amb unes espècie de clarió blau i blanca amb la que es marcaven les esbosses del tall de tela. La tia Roseta una altra vegada amb el seu gran somriure i dos hortènsies en la finestra. Gracies Vicent L., l'hortènsia és la plata dels meus records. Passa'm una bona foto quan pugues.

Vicent L. ha dit...

Per parts
@Josep, gràcies pel teu enllaç justament és el que estava buscant. Salutacions.

@Carla, molt bé. Ja em diràs com queda la cosa.

@Cosinet, els teus records són en part també meus i en part més intensos. Ja et busque una bona foto.

Carla ha dit...

Saps que? trobe que si que li ha anat bé el canvi de maceta. Fins i tot la veig més gran i el q és més important...q ja està brotant!!

Vicent L. ha dit...

Clar que sí, ara estarà com un xiquet amb sabates noves!