Aquest estiu, després de molts anys (si no m’enganye) el jaciment romà de l’Almadrava a obert les portes al public els mesos d’estiu. I clar, no anava a deixar-ho passar. Així que cap allí que me’n vaig anar. Però abans em vaig desviar un poc per visitar la torre gòtic-renaixentista de Mira-rosa. Aquest és un dels tres pobles que s’uniren a finals del segle passat per donar lloc a Els Poblets, el altres dos són Setla i Miraflor.
La torre de planta quadrada es va edificar entre els segles XV-XVI. La finestra que hi ha al costat de la tronera és completament gòtica amb els típics lòbuls, encara que no s’aprecien molt bé des de terra al haver perdut el lluïment.
Després de la visita exprés enfile cap a la mar per buscar el jaciment romà de l’Almadrava, l’únic museïtzat de la nostra comarca. A veure si prompte podem gaudir d’una cosa semblant a Dénia o Calp. Que el seu nom no vos confonga, els romans no buscaven ací la pesca, sinó l’argila. Ja que el jaciment va estar dedicat al llarg de tres segles principalment a la fabricació d’àmfores, teules i taulells.
La part més impressionant, de moment, de tot el que allí es pot veure són els forns de ceràmica. Poseu en marxa la imaginació. El que es veu és la part de baix terra, on anava introduint-se la llenya, per una obertura que està a l’altre costat. La calentor pujava per eixos forats que estarien en els terra de la cambra del forn i couria les peces de ceràmica. A aquesta part superior s’accediria per una porteta a nivell de terra.
També s’han trobat altres forns per a objectes més delicats o d’us diari
Pel jaciment també es poden veure alguns pous i les bases de les porxades dels patis de les vivendes dels esclaus que allí treballaven. Però la cosa no queda ahí, queda per traure a la llum, segons ens digueren, la casa del propietari d’aquesta factoria, les termes de la qual ja s’excavaren fa uns anys. Apareixerà algun mosaic a l’estil del del Calp? Haurem d’esperar.