dilluns, 29 de març del 2010

Abandonament

Esta foto és de fa una setmana, d'abans de fer la primera tallada de la gespa de la temporada. Sí, sé que generalment un deuria fer-li un repasset de volta en quant. Però, és que a l'hivern no m'apetix i com que tampoc creix molt preferisc deixar-la al seu aire.

No em digueu, sí ja sé que fa cara d'abandonament, que no està ben colorit, amb totes les freesies (al davant, a la maceta i baix la yucca) i les flors de l'agret (tota la resta) normal i el "Flore Pleno" (a l'esquerre). Em feia llàstima tallar-lo, però... era l'hora.

2010_03260009.JPG

dissabte, 27 de març del 2010

En flor?

Aneu en compte si teniu plantes de fulles (Aspidistra elatior), ara estan començant a florir. Que no vos heu donat compte? Per l'amor de Déu! Una floració tan espectacular no vos la podeu perdre. Els primers indicis són estos,

2010_03260003.JPG

Per acabar en açò (no es mereix un altre qualificatiu)

2010_03260004.JPG

divendres, 26 de març del 2010

Mirto Rosso o Licor de murtons.

Esta tardor la murta (Myrtus communis) va acabar coberta de murtons.

2009_11190001.JPG

I com que era una llàstima que es perderen vaig pensar en fer un licor d'ells. Mirant per la xarxa em vaig vore que esta és una beguda típica de l'illa de Sardenya, anomenada "Mirto Rosso". Em vaig posar mans a l'obra, i després d'adaptar la mida a les meues possibilitats, m'han quedat uns 300 ml d'un licor rosat fosc, dolç, anisat i amb un toc de taní. Les mides més avall per si a algú li interessa.

2010_03260013.JPG

La mida original del Mirto Rosso és esta:

es cullen les baies i es llaven. Les fulles, si n'hi han es deixen, li donaran un toc aromàtic. Es deixen assecar, protegides de la pols, i després es posen en alcohol de 95º. La quantitat d'este últim serà la suficient per a que els murtons estiguen a penes coberts (en general la proporció serà 1:1). Ara ho deixem un més i mig en un lloc fosc. Passat este temps, es filtra i es premsen les baies per traure el líquid. Si es fa massa fort passarà més taní al licor final, anar en compte. Filtrar de nou. Per acabar d'arredonir-ho prepararem un xarop. La fórmula per a este és sempre la mateixa: aigua i sucre a parts iguals (1:1). I ara sols queda afegir-lo a la mescla anterior per obtenir el licor desitjat. Per a una graduació de 30º afegir 60 mL de xarop a 35 mL de la base i per a 34% seran 60 mL a 40 mL. Es deixa reposar un o dos mesos i ja està.

I jo vaig fer:

com que no tenia ni alcohol de 96º ni aiguardent (no anisat), vaig gastar la cassalla de tota la vida (per això que ha quedat amb un gustet d'anís). La resta del procés fins al xarop tot igual. Però en aplegar a la dilució/mescla final vaig variar les proporcions. Clar, la cassalla sols té 45º i si la diluïm massa quedaria la graduació en res. Per tant, vaig posar una part de xarop per cada dos parts de base o el que és el mateix 100 mL de xarop per cada 200 mL de licor base. I s'ha quedat ben bo!

dimarts, 16 de març del 2010

Falles 2010.

Com a bon valencià, no podia faltar una visita a València a veure la mascletà de Falles de diumenge. I després, aprofitant que un està per allí, fer una volteta. La llàstima és que este any encara no estaven plantades del tot.

2010_03140003r.jpg

Hi ha algunes, que ens hem anat trobant a poc a poc, que no són grans però que tenen bones crítiques. Una d'elles és esta que es planta en una placeta que hi ha darrere de l'Església dels Sants Joans (zona de la Llotja i el Mercat Central). L'any passat estava total, reproduint un pati de veïns, i este també. Anava d'espècies singulars dins el mon vegetal.

2010_03140003s.jpg

D'esta abans de la crisi n'havien moltes per ahí, ara se'n veuen menys. Però haver-ne, segur que n'hi han.

2010_03140004.JPG

dilluns, 15 de març del 2010

Nadaleta sorpresa.

Ja ni me'n recordava que tenia esta nadaleta (Narcissus x), de nom "Suzy". I això que l'any passat ja va florir, i com. Es d'eixes que sols en fan una, però quina una. Total que llevant un poc d'herba d'entre les plantes me la vaig trobar dissabte. A vore si l'any que ve les que té al costat s'animen.

2010_03140001.JPG

Totes les fulles verdes que es veuen no són de la nadaleta, ella sols fa quatre fulles estretes. Les de baix són d'un gajols blancs (Iris sp) i les de darrere de la cala (Zantesdechia aethiopica).

dissabte, 6 de març del 2010

Freesies

Les freesies (Freesia) també fan la seua aparició a principis de març. I amb elles el seu perfum que inunda tot el voltant.

2010_02280007.JPG

La de dalt i la de baix són de colors i formes que hui ja no es troben a la venta. Són més menudes, però per això, no menys boniques. Totes eixes cabotetes que veieu al costat i darrere són capolls que estan esperant a obrir-se. Imagineu-s'ho quan estiga tot obert.

2010_02280005.JPG

Esta d'ací baix és un híbrid més modern, al terrat de casa, més gran i també ben colorit. Són boniques abans d'obrir-se i tot.

2010_03020001.JPG

dimarts, 2 de març del 2010

Lliris holandesos.

Quan l'hivern comença a retirar-se fan l'aparició els lliris (Iris sp). Estos en concret són uns Lliris Holandesos, producte de la hibridació de tres varietats de Lliris Espanyols (Iris xiphium, I. tingitana i I. latifolia), que realment no són originaris tots d'Espanya, però sí dels seus voltats. Jo ho sé vosaltres, jo quasi estic marejat de l'explicació. Total, que me'ls vaig comprar ja fa temps a un supermercat de descompte ací al poble (no dic marques). Segons l'època de l'any canvien el sortit de bulboses, algunes valen la pena i altres no, estes són de les primeres.

2010_03020002.JPG

La seua característica principal és que no són rizomatosos com els que veiem l'any passat, sinó bulbosos. A l'estiu perden tota la fulla i no tornen fins a la tardor. Si no plou molt necessitaran un poquet d'aigua de tant en tant, sobretot a la tardor.